Pożar w kuchni może Cię spotkać zarówno w pracy, jak i w domu. W pracy kucharza to pewien standard, bowiem nie raz tworzy się specjalne dania z wykorzystaniem płonącej patelni. Różnica polega jednak na tym, że profesjonalni kucharze mają doskonałą wiedzę, jak okiełznać żywioły w kuchni. A skąd ją czerpią? Oczywiście ze szkoleń BHP i PPOŻ.

Szkolenia BHP i PPOŻ pozwalają zyskać wiedzę, która może się przydać w najmniej spodziewanych okolicznościach. Przecież nikt nie planuje podpalać patelni czy przypalać wody. To wszystko dzieje się samo. I właśnie wówczas trzeba wiedzieć jak się zachować bo natychmiastowo zapobiec większemu nieszczęściu.

Płonąca patelnia z olejem

  • należy odciąć dopływ powietrza, odciąć dopływ gazu i patelnię przykryć pokrywką,- nie wolno gasić patelni z olejem wodą!
 
Płonący urządzenia typu toster, gofrownica, opiekacz, mikrofalówka, czajnik bezprzewodowy
  • należy natychmiastowo odciąć dopływ prądu, tzn. wyciągnąć kabel z gniazdka, jeśli gniazdo jest trudno dostępne należy wyłączyć bezpieczniki – nie wolno gasić wodą, jeśli urządzenie nadal jest zasilane prądem, gdyż może dojść do porażenia elektrycznego
To najprostsze możliwości, jednak najlepiej zabezpieczyć się w specjalistyczne gaśnice domowe oraz koc gaśniczy.
Jak gasić płonącą patelnie – PPOŻ w domu
5 (100%) 1 vote